20130914-veprove
Vepřové plátky se švestkami. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Letos se u nás na Slovácku urodilo opravdu hodně ovoce, švestky nevyjímaje. Největší radost z toho mají samozřejmě milovníci slivovice, ale taková trnka, jak se tady švestkám říká, se dříve používala především k výrobě povidel a na sušení. Dnes je to bohužel právě naopak, přitom "trnky" jsou pro kulinářský svět přínosem ve všech jejich podobách.

Dnešní recept je poněkud neobvyklý, ba přímo gurmánský, i když překvapivě snadný. Vůně, která se line z trouby, přiláká i medvěda. Použijte švestky, které jdou od pecky (ne durancie).


Příprava: do 20 min.

Vaření: cca 20 min.

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)

Na švestky:

  • 500 g švestek (co jdou od pecky)
  • 120 ml balzamikového octa
  • 120 ml vody
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 6 lžic hnědého cukru
  • 10 kuliček pepře (rozdrcených)
  • 2 větvičky rozmarýnu (pro alternativu viz tipy)

Na maso:

  • 500 – 600g libového vepřového (panenka, kotleta bez kosti)
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Zapněte si troubu na 180oC (160 s ventilátorem). Rozkrojte švestky na polovinu, vyndejte pecky a přemístěte ovoce do zapékací nádoby, kam se vejdou na jednu vrstvu. Vložte i rozmarýn.

V misce si smíchejte ocet s vodou, pepřem, vanilkou a 4 lžícemi cukru, dokud se cukr víceméně nerozpustí. Přelijte švestky touto tekutinou a posypte zbylými 2 lžícemi cukru. Dejte zapéct do trouby.

Do větší pánve nalijte olej a zvyšte teplotu na maximum. Posolte a popepřete maso ze všech stran. Až je olej dostatečně horký, osmahněte panenku (kotletu) cca 5 minut ze všech stran. Tím se maso uzavře a šťávy zůstanou vevnitř.

Přendejte vepřové do menší zapékací nádoby a strčte do trouby vedle švestek. Pečte 10 – 15 minut. Maso by mělo mít uprostřed jemný náznak růžové barvy, pak je hotové (pokud ne, dejte zpět a ještě chviličku pečte). Vyndejte z trouby, položte na dřevěné prkýnko a nechte 10 minut odpočívat. Pak nakrájejte na plátky.

Servírujte se švestkami, trochou šťávy z nich a vhodnou přílohou, např. bramborovou kaší. Tu si začněte vařit včas dopředu, aby byla připravena na konci pečení (příprava kaše zabere asi 30 min. plus loupání brambor).


Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

Alternativní postup u masa: maso si nakrájejte na cca 1,5 cm plátky. Z obou stran opepřete, osolte. Osmahněte na prudkém ohni asi 1 minutu z každé strany. Navrstvěte do menší zapékací nádoby, zalijte jablečným džusem, aby bylo vše pokryto. Zakryjte alobalem a šup s tím do rozehřáté trouby na 10 – 15 minut (zkuste jeden plátek rozříznout, zda je maso propečené). Ideálně vložte maso do trouby časově tak, abyste skončili vařit švestky a maso zároveň. Plátky budou díky džusu křehčí.

Džus po hostině slijte se šťávou ze švestek a uchovejte na příště. Až ho budete potřebovat, za stálého míchání metličkou vařte na nejvyšší teplotu, dokud se tekutina nezredukuje a nezmění v hustší, ale stále tekutou omáčku. Tu použijte na polití masa nebo zeleniny – bude to mňamka.

Místo čerstvého rozmarýnu můžete použít lžičku sušeného, jen ho dejte do uzavíratelného čajového sítka a vložte do nádoby se švestkami.

Vyzkoušejte také:

Bramborové placky s mákem (patenty)

Vepřové plátky na medu

Ovocné kompoty – osvěžení pozdního léta

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

Vepřové kotlety na víně a fenyklu

 

VŠECHNY RECEPTY