Čínští vědci tlačí vládu, aby jednala rychleji v průmyslovém využití geneticky modifikované rýže. Čínské ministerstvo zemědělství v poslední době financovalo řadu pokusů s GMO – krmení opic a prasat transgenní rýží nebo veřejné ochutnávky takové rýže s cílem dokázat lidem bezpečnost těchto plodin.
Celkem 61 pracovníků Čínské akademie věd a Čínské akademie inženýrství napsalo letos dopis nejvyšším vůdcům komunistické strany, kde uvádějí: „Nemůžeme již dále čekat s propagací průmyslového využití transgenické rýže. Pokud nedojde k rozvoji industrializace GMO, nedojde k rozvoji obchodu. A to má mimořádně velký dopad na vědecký výzkum."
Jeden z vědců akademie věd, Čang Čchi-fa, v reakci na rostoucí opozici vůči GMO ze strany veřejnosti, pronesl pro deník Southern Metropolis Daily: Není chytré spoléhat se při sestavování politiky průmyslového využití GMO na názor veřejnosti... Pokud nejsou předpisy v pořádku, měly by se pozměnit. Je to jako fotbal. Rozhodnutí činí rozhodčí, ne fanoušci."
Ve stejném rozhovoru si expert postěžoval: „V roce 2009, po jedenácti letech tvrdé práce, jsme konečně dostali bezpečnostní certifikáty na dvě transgenní rýže. Pro průmyslové využití potřebujeme už jen schválení odrůdy, výrobní licence a obchodní licence." Čang dodal, že pokud certifikáty napřesrok vyprší, proces industrializace se posune.
„Fotbaloví fanoušci", v tomto případě uživatelé na internetu, zdá se, přesvědčeni nejsou. Jeden z nich, operující pod pseudonymem Tung-čcheng Š'-wen-če, napsal: „Proč tito ´odborníci´ nutí lidi jíst GMO potraviny? Pokud jsou tak bezpečné, proč je tolik států na světě proti nim? Proč???"
Zemědělští odborníci dosud provedli řadu pokusů s GMO, jak informovala mnohá čínská média. Podle desítek tisíc negativních komentářů na internetu, na které Epoch Times narazil, to však vypadá, že běžní občané nadšení vědců nesdílí.
V jednom nedávném experimentu, jenž uskutečnila Čínská zemědělská univerzita pro ministerstvo zemědělství, krmili výzkumníci zakrslá prasata 90 dnů geneticky upravenou rýží. Výsledky byly podle expertů dobré. „Během devadesáti dnů pokusu nedošlo u prasat k žádné toxicitě ani úmrtnosti," prohlásil 21. října podle státního deníku Beijing News, Chuang Kun-lun, vedoucí výzkumu.
Další pokusy zadané ministerstvem probíhaly na opicích. „Makakové jsou primáti velmi blízcí lidem," poznamenal podle čínských novin Lin Jung-ťün, jeden z vědců podílejících se na výzkumu. Ani to však některé skeptiky nepřesvědčilo.
Internetový diskutér s přezdívkou Cchuej-čcheng-chao na svém účtě na Sina Weibo (čínská obdoba Facebooku), například poznamenal: „Ti profesoři došli k závěru, že pro lidi je bezpečné jíst transgenickou rýži, protože prasata ji 90 dnů jedla, a nic se jim nestalo. To mě rozesmálo. Prasata žerou celý život pomyje a jsou v pořádku. Jestli byste vy, profesoři, jedli pomyje?"
Čtěte také:
Šokující fakta o bio potravinách z Číny hovoří o korupci, nedbalosti a podvodech
Nemusíme se řídit mezinárodními potravinářskými normami, říká čínský inspektor
5 potravin z Číny, na které byste si měli dát pozor
Údaje o kvalitě půdy jsou v Číně státním tajemstvím