20150214-cockove-rizoto
Čočka a rýže, to je čočkové rizoto neboli risotto alle lenticchie.

Máte rádi rýži? Jestli ano, mám pro vás tento rychlý a docela jednoduchý recept, který může přijít vhod třeba pro dnešní večeři a nebo pro tyto chladné únorové dny. Možná se vám bude zdát kombinace rýže a čočky trochu zvláštní, ale věřte, že výsledek je velmi chutný a delikátní.

Co budete potřebovat:
(na 4 porce)
  • 320 g rýže (pokud možno rizotové)
  • 150 g vařené čočky
  • 20 g sýru parmigiano
  • 1 střední cibule
  • 1 l zeleninového vývaru (cibule, mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce másla
  • bobkový list
  • sůl, pepř, drobně nasekaná petrželka
Na velkou pánev dáme lžíci másla, nakrájenou cibuli a necháme krátce osmahnout (zesklovatět).

Přidáme vařenou čočku, trochu vývaru a necháme 5 minut povařit.

Přidáme rýži a bobkový list. Pomalu přiléváme zeleninový vývar a za stálého míchání uvaříme rýži do měkka.

Než rýži odstavíme z ohně přidáme podle chuti sůl a pepř a potom máslo, parmezán a nasekanou petrželku, promícháme a můžeme podávat.

Přeji vám dobrou chuť...

20150214-cockove-rizoto2a
 

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Související články:

Jak správně uvařit rýži

Letní rýžový salát

Dhal s čočkou a cizrnou

Indická polévka z červené čočky

Risotto s kuřecím masem a hráškem