
(Sonia Vladyková/Unavená vařečka)
Tento moučník si můžete udělat třeba na nedělní odpoledne, po krátké mrazivé procházce. To pak přijde určitě vhod, pohladí po duši a dodá nám energii. A nemluvě o chuti, intenzivní chuti čokolády s jemně kořeněnou hruškovou náplní s příchutí hřebíčku a skořice.
Co budete potřebovat:
Linecké těsto:
· 150 g másla
· 300 g mouky
· 3 žloutky
· 130 g cukru
· 1 lžička prášku do pečiva
Vše zpracujeme v těsto, vyválíme na cca 3- 4 mm a vyložíme koláčovou formu. Dáme do chladničky a připravíme si náplň.
Čokoládová náplň:
· 3 - 4 hrušky podle velikosti
· 6 cukrářských piškotů
· 100 g hořké čokolády
· 2 vejce
· 120 g cukru
· 1 lžíce mouky
· 3 lžíce kakaa
Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do kastrůlku a přilijeme trochu vody. Přidáme 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry a 1 polévkovou lžíci cukru. Necháme povařit asi 10 minut - pozor hrušky musí zůstat celé, nesmí se rozvařit.
V míse si rozšleháme vejce, cukr, kakao, mouku a přidáme čokoládu rozehřátou ve vodní lázni a vše dobře propracujeme.
Na dno připravené koláčové formy dáme rozmačkané piškoty, pak rozložíme vychladlé hrušky a vše zalijeme čokoládovou náplní. Povrch můžete ozdobit těstem, já jsem použila vykrajovátka ve formě hrušky, ale můžete si ozdobit koláč podle chuti a nebo ho nechat jednoduše neozdobený.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 35-40 minut. Po vychladnutí koláčová náplň není tuhá, ale krásně krémová. Můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it/.