20150825-brusinka2
 
Také máte rádi tyto červené malé plody na malém zeleném keříčku? Jsou nejen velmi hezké, ale i zdravé. V tomto období si vždy najdu trochu času na procházku v lese a k nasbírání těchto plodů. Mají vysoké procento živin a antioxidantů. Jsou velmi bohaté na vitamíny, minerály a obsahují malé množství kalorií.

Mají tedy blahodárný účinek na náš organismus, velké množství vitamínu C a vitamínu E, velký obsah vláknin. Snižují krevní tlak i cholesterol a pomáhají i při dietě.

I když se vám jich nepodaří nasbírat velké množství, můžete si z nich připravit třeba džem k masům nebo sýrům, velmi jednoduchá a dobrá záležitost.


Brusinkový džem

Na 500 g brusinek budete potřebovat:

  • 550 g cukru
  • šťáva z půlky citronu
  • nebo trochu červeného vína
  • 2–3 hřebíčky nebo kousek celé skořice
  • pektin v poměru 1:1

 

20150825-brusinka3b
Brusinkový džem. (Sonia Vladyková / Unavená vařečka)

Brusinky přebereme a dobře propláchneme tekoucí vodou. Dáme rozvařit na mírném ohni a přidáme koření, necháme ještě chvilku povařit a přimícháme cukr s pektinem. Vaříme do zhoustnutí, je-li potřeba, odebíráme tvořící se pěnu. Uvařený džem nalijeme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Z lesa si můžete vždy přinést něco zajímavého i dobrého, tak krásnou procházku letním lesem a dobrou chuť.

20150825-brusinka
Brusnice brusinka. (Jonas Bergsten / Wikimedia Commons)

20150825-brusinka4a
(Anathea Utley / Flickr.com)


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.