Dnes mám pro vás tuto jemnou kytičku dobromyslu. (Sonia Vladyková/Unavená vařečka)
Dnes mám pro vás tuto jemnou kytičku dobromyslu. (Sonia Vladyková/Unavená vařečka)
Dnes mám pro vás tuto jemnou kytičku dobromyslu. Nemohla jsem odolat její jemné a jednoduché kráse, její barvě temně zelené až purpurové. A právě v této době je dobromysl ve svém plném květu. Krásně voní a svou vůní přiláká velké množství včel.

A tak jestli máte na zahrádce tuto krásnou bylinku, je právě čas na její sušení, hlavně za suchého a teplého počasí. Bylinka chutná hořce kořeněně a zanechává na jazyku stahující pocit.

Můžete ji použít nejen v kuchyni, ale i při léčení chorob zažívacího ústrojí, horních cest dýchacích a zevně proti revmatismu. Působí dezinfekčně, doporučuje se jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupelí a proti kožním infekcím.

Ve středověku patřila k bylinám chránícím před „zlou nemoci“. Nyní se používá dobromysl převážně v potravinářství, kosmetice a hlavně při výrobě mýdla. V italské a francouzské kuchyni je důležitým kořením.

Je výbornou medonosnou rostlinou, protože nektar se vylučuje ze žláznatého prstence při spodině semeníku. A kdo má rád přírodní barvivo, může z natě získat hnědočervenou barvu, kterou se dříve barvila vlna.

Jestli nemáte na zahrádce tuto rostlinku, naplánujte si již nyní místo, kam si ji příští rok vysadíte, dosti rychle se rozrůstá a vydrží na stejném místě i několik let.

Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.