Hrachová polévka. (Sonia Vladyková / Unavená vařečka)
Hrachová polévka. (Sonia Vladyková / Unavená vařečka)
Máte rádi hrách? Jestli ano, vyzkoušejte sametovou hrachovou polévku s vejcem a špekem.

Dnes je to znovu takový vzpomínkový recept na polévku, kterou mám velmi ráda už z dob dětských.

Jedná se o recept z malé kuchyňky mé babičky. Když se vařila hrachová polévka, bylo to těšení už večer předem, při  namáčení hrachu do vody. Druhý den časně ráno se hrách vařil na starých kamnech na dříví, polínka krásně praskala v ohni a člověk se zahřál dvakrát, při vaření a následně při pojídání této výborné polévky.

V dnešní uspěchané době už málo kdo předem namáčí suché luštěniny a má tu trpělivost čekat až se vše uvaří, věřte, že to ale stojí za práci. Jídlo takto uvařené má zajisté jinou chuť než z používaných polotovarů.

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 250 g suchého loupaného hrachu

  • 1,5 l vody

  • 1 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

  • sůl, pepř,

  • 2 stroužky česneku

  • majoránka podle chuti

  • 2 vejce

  • 2 plátky špeku

Hrách si večer namočíme do vody. Druhý den hrách propláchneme a uvaříme do měkka. Do hrnce dáme máslo, mouku a připravíme světlou jíšku. Přidáme uvařený hrách s vodou, ve které se hrách vařil, a rozmixujeme. Podle potřeby ještě rozředíme vývarem. Přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou podle chuti, povaříme. Než se polévka povaří, opečeme do křupava plátky špeku a uvaříme si vejce v „košilce“ v osolené vodě.

Ať vás tato polévka krásně zahřeje, třeba po podzimní procházce přírodou...


Autorka žije téměř 20 let v Itálii, zajímá se o recepty našich babiček, o klasické moučníky i italskou kuchyni. Ráda cestuje po Itálii, fotí a seznamuje se s krajovými specialitami a gastronomickými zajímavostmi. Několik let pracovala pro jeden český deník, spolupracovala s českým časopisem pro ženy a má pětiletou zkušenost v potravinářském průmyslu. Její blog najdete na unavenavarecka.blogspot.it.


Vyzkoušejte také: