Slaný jáhlový nákyp se špenátem a rukolou. (Screenshot/Youtube)
Slaný jáhlový nákyp se špenátem a rukolou. (Screenshot/Youtube)
Tento recept vznikl náhodou. Měla jsem zbytek tvarohovo-špenátové nádivky, kterou normálně používám do pečených taštiček, a k tomu trochu kuskusu. Vše jsem naskládala na sebe, pokapala olivovým olejem, pokladla rajčaty a výsledek byl tento velmi lehký pokrm. Do videa jsem dala jáhly, aby bylo jídlo vhodné i pro lidi, co mají problémy s lepkem. Pokud vám lepek nevadí, pak určitě vyzkoušejte variantu s kuskusem (nebo s hnědou rýží).
 
Také jsem špenát zpestřila rukolou, která dodá jídlu pikantní nádech. Pokud máte rádi výraznou chuť, pak dejte do nádivky pouze rukolu.

Všimla jsem si, že rukolu buď lidé milují nebo zatracují. Já patřím do té první skupiny :). Dřív jsem jí používala jen do salátů, ale po zkušenosti s tímto receptem s ní určitě budu experimentovat i tepelně upravenou. Rukola je zdrojem velkého množství vitamínu C a beta karotenu a jako jiné listové zeleniny má proti-rakovinotvorné účinky. Dále napomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev.



Co budeme potřebovat:

  • mísa spařeného špenátu s rukolou
  • 1 tvaroh
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vajíčko
  • miska nastrouhané goudy
  • 2 lžičky soli
  • olivový olej
  • ½ balíčku jáhel
  • rajčata
  • pikantní koření

Postup:

Jáhly spaříme, zalijeme horkou vodou, zakápneme olejem a vaříme 15 minut. Špenát s rukolou spaříme. V míse smícháme tvaroh, vajíčko, sůl, česnek, sýr a vychladlý špenát s rukolou. Na plech (menší rozměr) nejdříve dáme vrstvu jáhel, kterou zakapeme olivovým olejem. Na jáhly rozetřeme tvarohovou nádivku a na ní hustě naskládáme rajčata. Okořeníme a opět zakápneme olejem.

Nákyp podáváme teplý, buď samotný nebo se salátem z kysaného zelí.

Typ: Lze použít i zavařená rajčata.

Dobrou chuť!