
Německý svatební koláč s třemi nádivkami. (Z. Danková / ET ČR)
U statkářky ve vsi mívali pekárnu. Když někdo chystal svatbu, sešly se ženy v pekárně, Němky s Češkami, a zde jakoby mimochodem, při pečení si předávaly recepty. Někdy si zadělaly těsto doma – a sešly se k pečení zase v této pekárně. Dnes již jen pár pamětnic pamatuje, že české i německé recepty se takto předávaly, nejvíce je odtud znám pajerský koláč. Samozřejmě šlo o dobu předválečnou.
Podle ústně dochované tradice u „širmkúchenu“ jde o německý svatební koláč. Pochází z Jihlavska, kde dříve býval tzv. německý ostrov. Porozumění pro jeho název, pravděpodobně zkomolený, zatím nemáme.
Podle ústně dochované tradice u „širmkúchenu“ jde o německý svatební koláč. Pochází z Jihlavska, kde dříve býval tzv. německý ostrov. Porozumění pro jeho název, pravděpodobně zkomolený, zatím nemáme.
Tento luxusní koláč je poměrně vysoký, peče se v hlubokém plechu. Obsahuje tři nádivky – makovou, ořechovou a povidlovou.
K pečení potřebujeme:
- 1 kg polohrubé mouky
- 250 g másla
- kostku droždí
- špetka soli
- 100 g cukru do těsta
- 4 žloutky
- mléko
do drobenky:
- mouka hrubá
- máslo
- cukr
do nádivek:
- mletý mák
- umleté vlašské ořechy
- švestková povidla
- cukr
- mléko
Zaděláme tužší kynuté těsto a necháme vykynout.
Připravíme si nádivky – mletý mák i ořechy spaříme mlékem, lehce zamícháme s cukrem a krátce povaříme, každou náplň zvlášť.
Z těsta vyválíme 4 placky velikosti plechu, první dáme na dno pekáče a plníme. Každou placku propícháme vidličkou, aby se během pečení nenafoukla. Placky nám oddělují jednotlivé nádivky. Prvně klademe makovou nádivkou, potom ořechovou, nakonec dáme navrch povidlovou. Poslední plackou pokryjeme povidla a zasypeme ji drobenkou a dáme upéci.
Můžete ho vyzkoušet na příští svatbě.
Dobrou chuť!
Aktualizováno 14. 7. 2016: Od jihlavského badatele, p. Mojmíra Koláře, jsme se dověděli: Název koláče „širmkúchn“ (něm. Schirmkuchen) byl odvozen od původně glazovaného pekáče z hrnčířské hlíny, na kterém se dříve peklo. Koláč se pekl o svatbách, ale i u dalších slavnostních příležitostech. Dochovaly se ještě dva recepty s trochu jinou variantou jedné z nádivek – nakrájená jablka nebo nastrouhaná čokoláda.
Zda je Schirmkuchen tradiční německá kuchyně, k tomu pan Kolář podal vysvětlení: Řekl bych, že Schirmkuchen patřil k tradiční regionální jihlavské kuchyni obou národností. Podobné koláče se pekly/pečou i v jiných částech tzv. Sudet, př. jižním Německu a v oblasti rakouského Waldviertelu.
Dobrou chuť!
Aktualizováno 14. 7. 2016: Od jihlavského badatele, p. Mojmíra Koláře, jsme se dověděli: Název koláče „širmkúchn“ (něm. Schirmkuchen) byl odvozen od původně glazovaného pekáče z hrnčířské hlíny, na kterém se dříve peklo. Koláč se pekl o svatbách, ale i u dalších slavnostních příležitostech. Dochovaly se ještě dva recepty s trochu jinou variantou jedné z nádivek – nakrájená jablka nebo nastrouhaná čokoláda.
Zda je Schirmkuchen tradiční německá kuchyně, k tomu pan Kolář podal vysvětlení: Řekl bych, že Schirmkuchen patřil k tradiční regionální jihlavské kuchyni obou národností. Podobné koláče se pekly/pečou i v jiných částech tzv. Sudet, př. jižním Německu a v oblasti rakouského Waldviertelu.