Paella. (Z. Danková / ET ČR)
Paella. (Z. Danková / ET ČR)
Triumf španělské kuchyně není snadné u nás napodobit, protože sehnat dobré mořské plody není zcela obvyklé. Paella – jedna pánev, jeden kotlík. A v něm se nachází vše. Jak prosté. Ale – na pojídání paelly nikdy nebudete sami. Vždy se pojídá ve společnosti blízkých, ať už doma, nebo v přírodě. Jejím domovem je soubor čtyř historických španělských provincií, souborně nazývaný Levante.

Paella se připravuje 300x jinak. Nejjednodušší recept je následující:

Potřebujeme:
  • 200 g šunky (nebo uzené krkovice, kousky kuřete, králíka, ryby...)
  • strouhaný sýr
  • cibule
  • česnek
  • 4 zralá rajčata
  • 2 papriky
  • zelený hrášek
  • asi 400 g rýže
  • olej
  • sůl
  • muškátový ořech
  • šafrán (kurkuma)
  • tymián
  • slávky, krevety...
 
Doma v kuchyni si vše připravíme snadno. Pokud jdeme vařit do přírody, potřebujeme k tomu kotlík a trojnožku k jeho zavěšení.

20160903-paella2
Náhradou za šneky a krevety v paelle mohou být docela dobře houbičky. (Z. Danková / ET ČR)
Příprava:

Na oleji osmažíme česnek a cibuli na kostičky, přidáme šunku nebo maso a mícháme obsah pánve (nebo kotlíku). Přidáme rajčata, papriky a opranou rýži. Osolíme. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Ke konci přidáme šneky, slávky nebo předvařené žampiony. Zcela na konec zasypeme hráškem a strouhaným sýrem. Přidáme koření a sledujeme, zda je rýže už měkká. Celkově vaříme asi 20 minut.

Někomu paella může připomínat rizoto, nemá být ani ostrá, ani mdlá. Nejdražší položkou v ní je šafrán. Můžeme jej však nahradit kurkumou, která pokrmu také dodá žlutou barvu.

Říká se, že pokud paellu bude vařit sto Španělů, připraví sto různých paell. Avšak pokud se sejde sto Levanťanů, vznikne nikoliv sto, ale tři sta paell. Levanťan uvaří paaellu vždy jednu pro sebe, druhou pro manželku, třetí pro tchyni.

Název vychází ze speciální pánve zvané paellera či paella. Výsledný pokrm svou barevností připomíná barokní šperk. A chuť? Vyzkoušejte sami.

Přejeme dobrou chuť.

Tip na závěr
: Příprava Paelly je, co se surovin týče, poměrně finančně náročná. Než však na přípravu receptu úplně rezignujete, projeďte si letáky některých hypermarketů, v dnešní době to jde i online.