
Odhaduje se, že máslo jako mléčný výrobek nás provází bezmála dva tisíce let. V minulých staletích bývalo synonymem pro bohatství a u některých národů fungovalo dokonce jako platidlo.
Čerstvé máslo, tradiční máslo nebo jen máslo – před Vánoci je tato nezbytná potravina snad nejčastější položka v nákupním seznamu. Máslo přežilo i období, kdy bylo v klatbě a z kuchyně ho vytlačila Rama a jiné snadno roztíratelné margaríny. V onom ne tak vzdáleném období bylo odsouzeno jako záludný zdroj nezdravého cholesterolu. Nějaký čas jsme se krmili tou snadno roztíratelnou hmotou.
Naštěstí se máslo vrátilo nazpět na náš stůl a bylo přehodnoceno jako prokazatelně zdravá a vícestranná potravina.
Druhy másla
Jak si vybrat to dobré máslo? V supermarketech se jich nabízí více druhů různých značek. Jak má spotřebitel poznat, které je to nejlepší?
V první řadě by zákazník měl znát, jaké druhy másla vlastně existují:
A) čerstvé máslo - máslo v obchodech označené jako čerstvé nesmí být prodáváno déle než 20 dnů od data výroby
B) máslo - sáhnete-li po kostce, na níž je uvedeno jen máslo, jedná se o máslo, které je starší více než 20 dnů, ale nebylo zmrazeno
C) stolní máslo - skladuje se výrazně déle (nejdéle však 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 stupňů Celsia a nižších a prodává se rozmrazené.
Ve farmářských prodejnách můžete sehnat skutečně čerstvé máslo na váhu a máte větší šanci, že pochází od krav pasoucích se zelených lukách. Anebo můžete zajít přímo k mlékárenskému výrobci, jako je například ten v Litoveli. Možná budete překvapeni, že vás vyjde levněji než to balené v supermarketech. Do prodejen se rozváží do několika hodin od výroby.
Máslo i na smažení?
Jako základní potravina by máslo rozhodně nemělo chybět v žádné domácnosti. Jeho využití je univerzální – kromě tradiční kombinace s čerstvým pečivem, kterou milují lidé napříč generacemi, je vhodné na dušení, pečení, a dokonce i na smažení (ačkoli to některé mýty vyvracejí).
Problém je s teplotou, při níž se tuk začíná pálit. Ta je u másla příliš nízká, než aby bylo možné na něm cokoliv usmažit dozlatova. Řešením používaným šéfkuchaři je přepuštěné máslo, tedy máslo zbavené kaseinu a vody.
Na takovém másle můžete smažit i při vyšších teplotách a výsledek bude zaručeně křupavý a šťavnatý. A přepuštěné máslo (označované i jako,,ghí") si navíc velice jednoduše můžete připravit i doma.
Přínosy pro lidské tělo
Kromě toho, že je máslo bohaté na vitamin D, který příznivě působí na celistvost kostí a posiluje imunitní systém, obsahuje i další vitamíny rozpustné v tucích, A, E a K, které mají rovněž pozitivní vliv na imunitu a zdraví celkově.
Máslu někdy škodí názor, že jeho konzumace vede ke zvýšení hladiny cholesterolu. Lidský organismus však tuto molekulu potřebuje v každém věku. Pokud ji nezíská ze stravy, jsou játra stimulována k tomu, aby vytvářela více endogenního cholesterolu, který si tělo přetváří na hormony důležité pro fungování celého organismu.
„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým anebo nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” říká Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.
Máslo obsahuje máselnan (butyrát), mastnou kyselinu, kterou vyrábí také zdravé střevní bakterie. Máselnan slouží buňkám ve střevech jako zdroj energie a může také snižovat střevní záněty a zlepšovat zažívání.
Co je dobré o másle vědět:
- Obsahuje užitečný cholesterol.
- Je zdrojem důležitých vitamínů.
- Jedna lžíce másla (14 gramů) obsahuje 11 procent doporučené dávky vitamínu A
- Deset gramů másla obsahuje méně kalorií než stejné množství extra panenského olivového oleje. Toto množství másla obsahuje pouze 75 kalorií oproti 90 kaloriím v oleji.
- V obci Máslovice, ležící 18 km severně od Prahy, můžete navštívit Muzeum másla, které je jediné svého druhu ve střední Evropě.
V článku byly použity některé informace ze serveru www.guideline.cz.
Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.