Ingrid Longauerová | 24. 6. 2011
Divizna velkokvětá je mohutná dvouletá bylina, která může narůst až do výšky dvou metrů. Její výjimečnost umocňují žluté, hustě rostoucí květy na konci stonku. Listy jsou výrazně plstnaté, až tak, že připomínají jakousi přírodní formu...
Ingrid Longauerová | 21. 6. 2011
"Kouzlo Indie", "půvab Sibiře" a další superlativy odedávna opěvují krásu tzv. královny mezi stromy. Bříza bělokorá je také díky své typické sněhobílé kůře a jemně převislým větvím jedním z prvních stromů, který jsme se naučili v přírodě...
John Christopher Fine | 5. 5. 2011
Na přelomu 19. a 20. století se indiánský léčitel z kmene Odžibwa spřátelil s anglickým párem, který se usadil v Kanadě, v Severním Ontariu. Tito angličtí manželé i další hledači zlata přijeli roku 1902 do této oblasti, aby zbohatli v hustě zalesněné...
Ingrid Longauerová | 27. 3. 2011
Doufám, že už mohu spokojeně ohlásit příchod jara a že se počasí už trošku ustálilo. Takže, přišlo jaro! A přineslo s sebou všechny pro něj typické věci. Zejména rostliny a celá flóra se mohou těšit, protože se opět začíná jejich koloběh...
Zdenka Danková | 24. 4. 2010
O pohance se říká, že ji k nám zanesli pohané. Když Turci dobývali Evropu, stačili mezi lítými boji zasít v evropské půdě i rostlinku, která pak po nich dostala jméno.
Vzhledem k tomu, že Turci byli považováni za pohany, byla po nich užitečná...
Yvonne Konečná | 30. 3. 2010
V tuto dobu na jižní Moravě již ze země vyrážejí zelené listy medvědího česneku.
Tato lesní bylina, která voní a chutná po česneku, se přímo nabízí k jarním očistným kúrám.
Ne náhodou ji na jaře vyhledávali naši slovanští předkové,...
Luke Hughes | 26. 2. 2010
Ženšen byl vždy zahalen do tajemného závoje kouzel a lidových pověr. Stejně jako husté hornaté lesy, kde přirozeně roste, i jeho použití se datuje hluboko do starověku.
Ženšen je bylinná trvalka patřící do rodu Panax, jehož název je odvozený...
Ondřej Horecký | 21. 2. 2010
Většina z nás zná ibišek jako pokojovou rostlinu, ovšem tím jeho využití zdaleka nekončí. Z květů odrůdy ibišku zvané Hibiscus sabdariffa připravují mnohé národy světa osvěžující nápoj, který se pije buď teplý nebo chlazený.
Kateřina Šebelová | 13. 3. 2009
Hlíva ústřičná se v poslední době dostává do pozornosti lidí, zabývajících se svým zdravím. Její léčivé účinky jsou známy již dlouhou dobu, ale vědecké výzkumy teprve před třiceti lety potvrdily a dodnes potvrzují její nezastupitelnou...