Smetanová zmrzlina. (Sonia Vladyková)

Recepty: Smetanová zmrzlina s pusinkami a čokoládovou polevou

Tady je další recept na zmrzlinové osvěžení. Opět jedna z inspirací od Nigella Lawson. Sladká smetanová chuť s kousky čokolády a občasným křupnutím do sněhové pusinky. To vše obohaceno čokoládovou polevou a čerstvým ovocem. A co dodat, vřele Vám tuto...

Bylinky v kuchyni – Šalvěj

Dnešní povídání bude o krásně voňavé bylině šalvěji. Pochází z jižní Evropy a Středomoří. Má masité, chloupky pokryté listy a roste do výše 50–100 cm. Listy chutnají kořenně hořce. Lehce se suší. Pěstování ze semena není snadné, proto je...

Nejlepší salátové zálivky – samozřejmě bez éček

Také máte rádi salát? Jeho příprava je zpravidla jednoduchá, rychlá. A pokud si připravíte dobrou zálivku, pochutnáte si. Vykašlete se na supermarketové dresinky s éčky. Doma si uděláte mnohem chutnější a zdravější salátové zálivky! Letos se mi na...

Bylinky v kuchyni: Oregano

... a nebo také dobromysl, krásná bylinka s letní vůní, která dodá jedinečnou chuť našim pokrmům a ve vzpomínkách nás zavede do jižních krajů, do dob našich dovolených, kdy jsme ochutnávali jižní kuchyni, kde se tak hojně používá.Tato bylinka je úzce...

Recepty: Dortík s jahodami a mascarpone

Sezóna jahod je v plném proudu, a tak všem posílám tento sladký dortík, který nejen pohladí na duší, ale uspokojí i všechny mlsné jazýčky. Našleháme žloutky s cukrem a postupně přidáváme horkou vodu a šleháme do pěny. Našleháme bílky na tuhý...

Recept: Cibulová omáčka

Cibulová omáčka zcela určitě patří do stravy, která je označována jako „prostá, leč chutná“. Dříve ji hospodyně vařívaly, když už opravdu jiný základ neměly a potřebovaly zhotovit nějakou máčku k bramborám, rýži nebo bramborové kaši,...

Recepty: Pohanková polévka

A co Vy a pohanka? Máte ji rádi? Vaříte ji pravidelně, nebo jen tak na zkoušku, jak se říká jednou do roka? A přece je to výborná surovina, která rozhodně nepatří, jak se říkávalo, jen na venkov, ale měli bychom ji  v kuchyni používat pravidelně,...

Bylinky v kuchyni: Libeček

Libeček lékařský je bylinka, bez které už si opravdu nedovedu představit přípravu některých pokrmů. Kdo z vás ji má ve své bylinkové zahrádce, určitě mi dá za pravdu.Libeček je zahradní rostlina, jež dosahuje stáří 10 až 15 let a může z ní vyrůst...

Bylinky v kuchyni: Majoránka

Kdo by neměl rád tuto krásně provoněnou bylinku, vždyť je vedle petržele a pažitky tím nejznámějším a nejdůležitějším kuchyňským kořením. Používá se čerstvá i sušená, ale vždy úsporně, neboť má silné aroma.Pro kuchyňskou potřebu stačí tři...

Recept: Piškotové hrudky

Pokud vám zbývají dětské piškoty, můžete z nich vytvořit malé a celkem trvanlivé pohoštění pro nečekané návštěvy. Potřebujeme: - 250 g piškotů - hořká čokoláda strouhaná nebo sekaná - marmeláda - sušené ovoce, sekané ořechy - máslo -...