Studie Americké společnosti pro boj s rakovinou (ACS) potvrzuje okřídlené pořekadlo: Jsme to, co jíme. Strava bohatá na protirakovinné látky může mít hluboký dopad jak na prevenci, tak na léčbu tohoto onemocnění.
Ale co je to správná strava? Podle vědců jsou to níže uvedené potraviny, které obsahují složky ochraňující zdravé buňky a látky bojující s těmi zhoubnými.
1. Fazole
Vlákninovými šampiony jsou zcela jednoznačně fazole. Studie ukázaly, že pravidelný přísun vlákniny ze stravy může chránit před kolorektální rakovinou. Snižuje riziko tohoto onemocnění až o 40 procent.

(Volné dílo)
Ale mimo prevenci jsou fazole účinné i jako pomůcka v boji s existujícími rakovinnými buňkami. Studie provedená na krysách potvrdila, že pravidelná konzumace černých a bílých fazolí snížila růst uměle vyvolaných rakovinných buněk o neuvěřitelných 75 procent.
2. Česnekovitá zelenina
Pravidelná konzumace česnekovité zeleniny může díky jejím protinádorovým účinkům snižovat riziko rakoviny žaludku a prostaty.
Hlavní složkou rozmačkaného česneku je alicin, který podle výzkumů zbržďuje vývoj karcinomu prsu, tlustého střeva a endimetria (tělo děložní). Cibule má zase vysokou hladinu kvercitinu, známého flavonoidu s antioxidačními, protizánětlivými a protinádorovými účinky.
3. Bobulovité plody

Photo by Cecilia Par on Unsplash
Bobule poskytují nekonečný zdroj užitečných látek. Předně jsou bohaté na vitamín C a vlákninu, ale jejich největším přínosem je mimořádně vysoká hladina antioxidantů.
Je dokázáno, že kyselina ellagová má silné protirakovinné účinky a vysoká hladina antokyanu působí proti kolorektální rakovině. Častá konzumace bobulovitých plodů snižuje šíření zhoubných buněk, chrání DNA před poškozením a organismus před záněty.
4. Rajčata
5. Lněné semínko

(Marco Verch / Flickr.com)
Jednou z nejvýznamnějších složek lněného semínka je lignan. Vícero studií prokázalo spojení mezi lignany ve lněných semínkách a rakovinou prsu. Konkrétně, lignany redukují růst zhoubných buněk. Obzvláště u žen po menopauze snižuje konzumace lněných semínek riziko rakoviny prsu.
Ale nejenom ženám tato strava prospívá. Pokusy ukázaly, že semínka mohou ochránit muže před rakovinou prostaty.
6. Ryby
Ryby jako losos a makrela jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky jsou užitečné z řady hledisek, a jedním z nich jsou protirakovinové vlastnosti. Pravidelná konzumace ryb bohatých na tyto tuky snižuje také riziko rakoviny prostaty a prsu.
7. Košťálová zelenina
Mezi košťálovou zeleninu se řadí zelenina se ztlustlou lodyhou – brokolice, zelí, kapusta, ředkvička, květák a další.
Tyto rostliny jsou bohaté na živiny, mají vysokou hladinu karotenoidu, folátu, minerálů a vitamínů, ale zřejmě nejdůležitější složkou je skupina chemických látek obsahujících síru. Ta dává košťálové zelenině její typickou výraznou chuť a pomáhá snižovat riziko rakoviny.
Photo by Alexandr Podvalny on Unsplash
Výzkum košťálové zeleniny je rozsáhlý a objevil, že má charakteristiky, které působí proti rakovině prostaty, plic, prsu a kolorekta.
8. Hrozny
Většina potenciálních protirakovinných látek se u hroznů nachází v semínkách a slupce. Také produkty z hroznů jako rozinky nebo víno obsahují resveratrol, a jsou tudíž skvělými pomocníky při boji s karcinomy.
9. Černá rýže
Podobně jako dříve zmiňované bobulovité plody, i černá rýže překypuje antokyany, antioxidanty se silnými protinádorovými vlastnostmi. Antokyany konkrétně potlačují metastáze u specifických případů rakoviny prsu, jak zjistilo několik studií.
10. Kurkuma
Vícero studií prokázalo účinnost kurkuminu při ničení nádorových buněk, aniž by se poškodily ty zdravé. Zejména to platí u případů rakoviny jícnu.
Photo by Taylor Kiser on Unsplash
Další úžasnou vlastností kurkuminu, jak neustále potvrzují výzkumy, je, že jeho pravidelná konzumace během chemoterapie a další rakovinové léčby může dramaticky zvýšit účinnost léčby. Je to zejména díky jeho antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.
11. Mrkev
Pravidelný příjem mrkve může zeslabit riziko rakoviny prostaty, žaludku a dokonce plic.
12. Listová zelenina
Brukev čínská známá také jako ,,čínské zelí", bok choy, pak choi nebo pak čoj. (maxpixel.net)
Americký ústav pro výzkum rakoviny uvádí zelenou listovou zeleninu jako nepostradatelného spojence v boji se zhoubnými buňkami.
Tato zelenina je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit organismus před nádory. Každá z nich má své přednosti. Špenát je účinný proti rakovině pankreasu, brukev sítinovitá bojuje s rakovinou tlustého střeva a plic a brukev čínská (pak choi) je bohatým zdrojem selenu, který se považuje za nezbytnou látku pro prevenci rakoviny prsu, jícnu, žaludku, prostaty a plic.
13. Houby
Rozsáhlý výzkum potvrdil, že protinádorové a antimikrobiální účinky má přes dvacet různých druhů hub, které zároveň stimulují imunitní systém, aby zakročil proti rakovinovým buňkám. Obzvlášť houby reishi vykazují při léčbě rakoviny plic velmi dobrých účinků.

Lesklokorka lesklá neboli reishi. (Foto: Eric Steinert - photo taken by Eric Steinert at Paussac, France, CC BY-SA 3.0)
Upozornění: Tento článek je pouze informativní a nelze ho brát jako náhradu za radu lékaře.
Redakční úprava a překlad z původního článku newyorských The Epoch Times: Ondřej Horecký
Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.