zelná polévka výborná na hubnutí
Zelná polévka jako stvořená pro jarní a letní období (EpochTimes).

Tato polévka by rozhodně neměla chybět na vašem jarním či letním jídelníčku. Je lehká a osvěžující, rozhodně nejde o hutnou selskou zelňačku. Více než vhodná, když chcete po zimě shodit nějaké to kilečko. To ale neznamená, že jako hlavní chod po naší zelné polévce zařadíte vepřové výpečky anebo svíčkovou se šesti...

Příprava i samotné vaření by vám neměli zabrat více než 40 minut. Za ingredience nedáte víc než 50 korun a připravíte z nich polévku zhruba na 8 porcí.

Co budeme potřebovat?

  • menší hlávku raného zelí
  • dvě střední cibule (více si ale pochutnáte, když koupíte šalotku)
  • 250–400 g rajčat (popřípadě krájená rajčata v konzervě)
  • 250 g brambor – nejlépe rané
  • cukr (pro lepší pocit můžete dát třtinový)
  • mletou červenou papriku
  • sůl
  • kmín, jestli jej máte rádi
  • 2,5 litrový hrnec



A jak na to?

  1. Rozkrojíme cibuli napůl a nařežeme ji na tenké plátky. Vhodíme na olej do hrnce na mírný plamen a pozvolna smažíme.

  2. Než se cibulka vybarví, stihneme nakrájet zelí. Rozpůlíme hlávku a vykrojíme košťál. Poté rozpůlíme půlku na čtvrtky a začneme krájet zelí na tenké plátky – mezitím občas promícháme cibuli. Když skončíme s krájením zelí, cibulka by měla být hotová.

  3. Poté nasypeme cukr a promícháme s cibulkou.

  4. Když začne cukr karamelizovat, přidáme mletou papriku a promícháme.

  5. Hned poté přidáme kmín, zelí a sůl. Velký objem zelí možná nedáte do hrnce najednou, ale nebojte, brzy se jeho objem zmenší.

  6. Zalijeme vše vodou (nejlépe vroucí, abyste ušetřili čas) a promícháme. Budeme vařit asi 5-10 minut, dokud zelí trochu nezměkne.

  7. Mezitím, co se polévka vaří, nakrájíme brambory na malé kousky. Dejte si také sevřít vodu na loupání rajčat – k tomu se dostaneme za chvíli.

  8. Brambory poté přidáme do polévky – do 10 minut by měly být uvařené.

  9. A teď si nachystáme rajčata – lehce je po obvodu nařízneme a přelijeme vařící vodou. Po chvíli se začne slupka kroutit. Vytáhneme rajčata, stáhneme slupku a nakrájíme.

  10. Teď vyzkoušíme konzistenci brambor. Jestli už jsou skoro hotové, je to správný čas na přidání rajčat.

  11. Poté už necháme polévku jen chvíli dojít a máme hotovo.

  12. Pro zpestření můžeme výsledek nazdobit bylinkami.

  13. Dobrou chuť.

Polévka chutná ještě lépe, když se nechá pár hodin uležet.

Zelí nakrájené na proužkyZelí se všemi ingrediencemi před zalitímvýsledná polévka z raného zelí
Zleva do prava: nakrájené zelí (bod 2); zelí s ingrediencemi (bod 5); výsledek nazdobený oregánem. (EpochTimes)

Další tipy pro štíhlou postavu:


Cottage cheese s ananasem – superrychlá pochoutka

Nejlepší salátové zálivky – samozřejmě bez éček

Cuketová polévka – zdravě, rychle, báječně


Líbil se vám tento článek? Podpořte nás prosím jeho sdílením na sociálních sítích.