Shen Yun Performing Arts Brno 2010. (Shenyunperformingarts.org)
Shen Yun Performing Arts Brno 2010.

Newyorský umělecký soubor Shen Yun Performing Arts plánuje svoji třetí návštěvu České republiky a opět divákům představí klasický čínský tanec a hudbu v nádherně barevných a radostných představeních. Celkem tři večerní představení odehraje ve dnech 19. až 21. dubna 2010 v brněnském Janáčkově divadle.

Minulý rok se naposledy zatáhla opona Janáčkova divadla za členy souboru Shen Yun Performing Arts v neděli 12. dubna pozdě večer, a když diváci po několikaminutovém aplausu opouštěli sál, bylo z jejich rozzářených tváří jasně patrné, že na tento večer dlouho nezapomenou.

Není divu, neboť Shen Yun přináší ztracenou, tisíce let starou kulturu v unikátním představení, které nemá ve světě konkurenci. Staré umění čínského tance, které tento umělecký soubor předvádí, je svěže dynamické a působivé. Ve skocích, otočkách a jemných pohybech ožívají prastaré legendy a hrdinové z pradávné Číny ale také osudy lidí Číny současné.

 

 

Světové turné

 

Virtuoska na Erhu - Xiaochun Qi. (NTDTV)
Virtuoska na Erhu - Xiaochun Qi.        O souboru Shen Yun

Shen Yun Performing Arts letos opět navštíví desítky světových metropolí a v lednu bude mít svoji premiéru také v Hongkongu na scéně Lyric Theatre v Hongkongské akademii divadelních umění. O představení projevili živý zájem nejen v Hongkongu, ale i v pevninské Číně.

Významné čínské osobnosti popřály vystoupením Shen Yun v Hongkongu hodně úspěchů a mnozí vyjádřili naději, že proslulý soubor brzy zavítá se svými povznášejícími představeními i do pevninské Číny.

Soubor čerpá z uměleckých forem klasického a lidového čínského tance. Před obří videoprojekcí a za doprovodu živého orchestru, čítajícího desítky vynikajících hudebníků, ožívají v ladných pohybech tanečníků starodávné i současné příběhy o dobrotě a důstojnosti.

Zvláštností souboru je rozšíření klasického evropského orchestru o čínské nástroje, jako je strunný nástroj pipa či suona. V ansámblu působí elitní umělecké osobnosti z Číny a Tchaj-wanu, které se usilobně snaží svým uměním přispět k obnovení hodnot klasického umění.

 

Klasický Čínský tanec

Klasický tanec je součástí několikatisícileté čínské kultury. (Velká Epocha)
Klasický tanec je součástí několikatisícileté čínské kultury. Hvězdy Shen Yun

Klasický tanec, který je součástí několikatisícileté čínské kultury, se do dnešní podoby vyvinul svým mnohaletým tříbením. Ve svých počátcích se předával především mezi obyčejnými lidmi, členy císařského dvora nebo jako součást starověkého divadla. Návštěvníci brněnského divadla mohli ocenit především orientální výjimečnost tohoto představení, se kterou se při návštěvách divadel běžně nesetkávají.

 

Světový fenomén

Od svého založení roku 2006 v New Yorku zažil Shen Yun prudký rozvoj. V roce 2007 uskutečnil turné po 32 městech po celém světě a uvedl celkem 78 představení. V roce 2008 to bylo již 66 měst a více než dvě stě představení. V roce 2009 pak turné dále rozšířil na více než sto měst z celého světa a odehrál přes tři sta vystoupení. Svou přítomností poctil významné metropole Severní Ameriky, Evropy, Asie a Jižní Ameriky. Navíc i soubor samotný se rozrostl. V roce 2007 měl pouze jeden soubor a jeden orchestr, v roce 2009 měl již po třech souborech i orchestrech.

Rezervace vstupenek na představení je možná on-line na stránkách Janáčkova divadla zde.

Diváci sledují vystoupení v Atlantě, Georgie, USA. (The Epoch Times)
Diváci sledují vystoupení v Atlantě, Georgie, USA. (The Epoch Times)
Závěrečné poděkování umělců po vystoupení v Torontu, Kanada. (Victor Chen/The Epoch Times)
Závěrečné poděkování umělců po vystoupení v Torontu, Kanada. (Victor Chen/The Epoch Times) Oficiální stránky souboru Shenyun Performing Arts

Přečtěte si:
Velkolepé vystoupení Shen Yun v Brně – reakce publika