
Sag aloo je oblíbené indické jídlo, které je snadné na přípravu a sestává z brambor a špenátu jako hlavních ingrediencí (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Indický způsob přípravy špenátu a bramboru je velmi chutný, rychlý a hodně odlišný od toho našeho. Sag Aloo (čti sag alú) prostě znamená špenát s bramborem, i když místo špenátu se v Indii a Pákistánu někdy používá jiná listová zelenina.
Toto jídlo je velmi zdravé a výživné a když vynecháte čili papričku, možná si ho oblíbí i vaše děti.
Příprava: 15 min.
Vaření: do 40 min.
Co budete potřebovat:
(pro 4 osoby)
-
500 g zmraženého listového špenátu
-
4 lžíce oleje
-
250 g brambor, oloupaných a nakrájených na asi 2 cm kostky
-
250 g sladkých brambor, oloupaných a nakrájených na 2 cm kostky
-
1 cibuli, nakrájenou na pásky
-
1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
-
2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného nadrobno
-
1 čerstvou chili papričku, nakrájenou nadrobno
-
1,5 lžičky kurkumy
-
1 lžička mleté papriky
-
sůl
-
pepř
Nechte vařit vodu. Dejte do ní zmrazený špenát, snižte na střední plamen a vařte asi 3 min. Slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte všechnu vodu. Špenát nahrubo (nebo najemno) nakrájejte (podle preferencí) a odložte stranou.
Na velké hluboké pánvi rozehřejte nad středně silným plamenem olej. Přidejte cibuli, smažte asi 2 minuty. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu.
Přihoďte špenát a všechny ostatní ingredience, promíchejte a nechte vařit na mírném ohni. Občas promíchejte a dolijte vodu, když je třeba (aby se ingredience nepřipálily). Pokrm je hotový, až jsou měkké brambory (20 – 30 min.).
Podávejte s plackami nán, pitou nebo jen tak samotné.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Samozřejmě lze použít i čerstvý špenát, jen si ho napřed rychle povařte.
Pokud neseženete batáty (sladké brambory), nahraďte je mrkví anebo použijte jen obyčejné brambory.
Zkuste také: