Tento článek je IV. část ze seriálu zázraků čaje. Čtěte první díl.

Farmář sbírající čajové lístky na periferii čínského velkoměsta Čchung-čching, (China Photos/Getty Images)
Farmář sbírající čajové lístky na periferii čínského velkoměsta Čchung-čching, (China Photos/Getty Images)

 

Lidé mají dobré vlastnosti a stejně tak je tomu i u čaje. Alespoň to tvrdil známý čínský čajomil Liou Čen-liang, který žil v období dynastie Tchang. Liou poukazoval na těchto deset předností čaje: zahání deprese, zahání ospalost, posiluje čilost, zahání nemoci, navozuje slušnost a zdvořilost, vyjadřuje respekt, odlišuje různé chutě, vyživuje tělo, praktikuje Tao, pročišťuje touhy.

Často mluvil také o tom, že „čaj přináší do života Tao a eleganci“.

Velmi známý japonský buddhistický mnich měl také svou verzi o deseti přednostech čaje:

„Ochranná božstva budou ochotna pomáhat, rodiče budou ctěni a podporováni, démoni se vzdají, člověk bude vždy čilý, a to i přes nedostatek spánku, vnitřní orgány budou dobře sladěny, nemoci a pohromy se vám budou vyhýbat, přátelství bude harmonické, myšlenky a chování budou spravedlivé, problémy a obavy ustanou a člověk čelící smrti nebude zmaten.“

Čaj se postupně vyvíjel od všedního nápoje až po unikátní projev kultury. V současnosti představuje pití čaje procítění a radost ze života stejně tak jako úkon s duchovní hloubkou. Čajoví nadšenci jsou obvykle abstinenti, drží se morálních zásad, ctí tradice a váží si přátelství. Tak se to alespoň popisuje v Klasické knize o čaji.

Čaj nese přirozenou vlastnost čerstvosti. Mimo toho, že poskytuje potěšení smyslům, čaj dokáže udržet klidnou mysl i duši, pomáhá v kultivaci charakteru a eliminuje rozptylování pozornosti. Přínosy čajové kultury odpovídají východní filosofii „býti klidným, tichým, nerozrušeným a nezávislým“.


small United Kingdom

 

Čtěte také:

Seriál zázraků čaje V - Čajové soupravy

Seriál zázraků čaje III – Klasická kniha o čaji

Seriál zázraků čaje II. - Čajový Mistr Lu Jü

Seriál zázraků čaje I. - Objevení čaje