
Pradávné čínské čajové sady jsou jednou ze skupin patřících mezi čajové náčiní, které se používá při sběru, pěstování, skladování, vaření a pití čaje. Abyste mohli vychutnat šálek kvalitního čaje, je k tomu potřeba dobře sladit čtyři prvky. Jsou jimi čaj, voda, oheň a náčiní, mezi kterým je čajová souprava základním prvkem.
Čajové soupravy obvykle tvoří šálek, čajová konvice, miska, malý šálek, podšálek, podnos a další úzce vymezené čajové náčiní.
Tvar čajové soupravy je vždy elegantní. Kromě praktičnosti může vylepšit barvu, aroma a chuť čaje. Elegantní čajová sada je také objektem estetickým a proto má i uměleckou hodnotu. Jedno rčení říká: „Voda je matkou čaje a čajová souprava jeho otcem."
Vzhledem k tomu, že zdroje a materiály na výrobu čajových souprav se různí, můžeme kategorie čajových sad rozdělit na hliněné, porcelánové, lakované, skleněné, kovové, bambusové atd.. Za nejlepší se považují sady hliněné a porcelánové, pak skleněné a smaltované. Hliněné soupravy se začaly používat už před 2 400 lety.

Jedním z typů je Yixingská (I-singská) hliněná souprava, která má původ ve městě I-sing ve východní čínské provincii Ťiang-su.
Charakteristickým rysem Yixingské konvičky je, že může čaji uchovat jeho barvu, aroma i chuť po dlouhou dobu. Jejími třemi unikátními vlastnostmi jsou: „čaj v ní připravovaný má bohatou a lahodnou chuť; čaj se v ní nekazí a nemění svou barvu; čaj si v ní zachovává své plné aroma a v létě jen tak lehce nezhořkne".
Konvička z nachové hlíny je porézní a při přípravě čaje si může udržet jeho nádech.
Výroba takové konvičky je velmi jemná a komplikovaná, počínaje výběrem materiálu, přes výrobu základu, malování a konče vypálením. Žádná část procesu nesmí být zanedbaná, a jen pak může člověk vyrobit dobrou konvičku.
Jedna legenda vypráví, že zatímco zedník dokončoval práci na střeše domu, zapomněl na ní Yixingskou konvičku s čajem. Když se o několik let vrátil zpět k další opravě střechy, objevil, že konvička byla celou tu dobu na střeše, a že barva, aroma a chuť čaje v ní se vůbec nezměnily.
Yixingská nachová čajová sada není nějak veliká, má jednoduchou barvu a svérázný tvar. Čím déle se používá, tím elegantnější se stává její barva a čaj v ní dostává bohatější nádech. Když do takové prázdné konvičky nalijete vařící vodu, bude se z ní linout lehké čajové aroma.
Výjimečností takové hliněné konvičky je, že v sobě kombinuje mnoho uměleckých prvků, jako tvar, styl, pečeť, vyrytý nápis, malbu, kaligrafii, rytiny atd. I dnes je mnoho umělců malování a kaligrafie, kteří promítají svoji tvorbu právě na čajové konvičky.
Čtěte také:
Seriál zázraků čaje IV - Deset předností čaje
Seriál zázraků čaje III – Klasická kniha o čaji
Seriál zázraků čaje II. - Čajový Mistr Lu Jü
Seriál zázraků čaje I. - Objevení čaje