
Zeleninová náplň je inspirovaná samosou (sambusou), tradiční indickou pochutinou, ale těsto je lístkové. Co si z těsta vymodelujete, záleží jen na vás, nemusí jít o závin. Mohou to být i kapsičky nebo něco jiného.
Příprava je snadná, obzvlášť, když si koupíte už vyválené lístkové těsto. To vám přípravu zkrátí o dobrých 10 minut.
Příprava: 20 min.
Pečení: cca 20 min.
Co budete potřebovat:
(na 3 záviny)
- 1 velkou mrkev, nahrubo nastrouhanou
- ½ hrnku mraženého hrášku
- 1 středně velký brambor, nakrájený na malé kostky
- čtvrt čínského zelí, najemno nakrájeného
- indické kari koření
- 1 balení lístkového těsta
- 2 lžíce oleje
- 1 vajíčko rozšlehané (na potření)
Do woku nebo větší pánve nalijte olej. Do rozpáleného oleje přihoďte všechnu zeleninu a kari koření. Za občasného míchání smažte, dokud se zelenina nezačne připalovat, pak přilijte trochu vody, snižte teplotu a za občasného míchání nechte vařit (dejte pozor, ať směs nepřipálíte, v případě potřeby přidejte trochu vody), dokud není zelenina skoro úplně měkká.

Vypněte plotýnku a odstavte pánev. Lístkové těsto si rozdělte na tři části, každou vyválejte, až je těsto dostatečně tenké (použijte mouku, kdyby se začalo lepit). Vychladlou směs zeleniny zabalte do těsta a uzavřete konce. V případě už vyváleného těsta jej rozviňte, rozdělte na části a do nich zabalte směs (ušetříte si válení).
Záviny potřete rozšlehaným vajíčkem a strčte do předehřáté trouby. Pečte na 180oC, dokud nejsou záviny hnědé (asi 20 minut).
Tipy:
Jako koření použijte jakoukoliv směs kari vyrobenou v Indii nebo Pákistánu, které jsou většinou příjemně pikantní. Mně se osvědčily např. směsi od firmy Shan nebo Rajah. České „kari” směsi jsou naproti tomu nevýrazné a mohou zkazit celkový dojem z chuti.
Související recepty:
Indická polévka z červené čočky
Lilek s jogurtem (Baigan Bharta)