
Jak název napovídá, jde o plátky hovězího upraveného v japonském stylu s ingrediencemi, jako omáčka teriyaki, zázvor a sladký rýžový ocet.
Maso se nechá marinovat minimálně 24 hodin v lednici, aby se pak bleskově osmahlo na woku. Pokrm se zpravidla podává s rýží, nudlemi anebo udonem (tlusté japonské nudle).
Příprava: do 20 min. + 24 hodin uležení v lednici
Smažení: do 5 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 – 5 osob)
- 5 cm čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na kusy
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvě pomletého pepře (z mlýnku)
- 500 g libového hovězího, nakrájeného na tenké (cca 3 mm) plátky
- 6 lžic omáčky teriyaki
- 3 lžíce sladkého rýžového octa
- 2 lžíce třtinového cukru (popř. cukru krupice)
- olej
Vymačkejte si česnek a zázvor do nádoby, ve které budete marinovat maso (může být i plastová uzavíratelná krabička). Přidejte pepř, teriyaki, ocet a cukr a promíchejte. Vložte maso a všechno dobře promíchejte, ať jsou všechny plátky pokryté marinádou. Dejte do lednice na 1 – 2 dny.
Před samotným smažením vyndejte maso na hodinu z ledničky, aby se dostalo na pokojovou teplotu. Ve woku rozehřejte olej na střední plamen. Dejte maso do woku, zvyšte plamen na maximum a za stálého míchání osmahněte asi jednu minutu. Vlijte marinádu a smažte další minutu až dvě, až jsou všechny plátky hnědé. Podávejte okamžitě.
Servírujte s rýží nebo nudlemi. Jíst by se mělo jídelními hůlkami a po jednom plátku, ne po lžicích najednou, jinak by se maso mohlo zdát příliš tuhé.
Tipy:
Sladký rýžový ocet dostanete v téměř každém obchodě se zdravou výživou (biopotravinami). Teriyaki seženete i v supermarketech.
Pokud nemáte mlýnek na pepř, rozbijte si v hmoždíři 6 kuliček černého pepře.
Podobné recepty:
Zapékané mleté hovězí (Cottage Pie)
Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou